IP Védettség

IP Védettség

Az IP védettség jelentése

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés.

Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az elektromos készülékek burkolatát felhasználási céljától, illetve a felhasználás jellegétől függően szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel látják el. Ezeken a készülékeken fel vannak tüntetve a különböző IP védelmi módok jelképei, illetve az IP védettség fokát jelző két szám. A különböző környezeti behatás elleni védelemre, különféle védettségi fokozatú elektromos eszközöket, készülékeket gyártanak.

A jelzőszámok növekedésével a készülék védettsége is növekszik. A villanyszerelés során mindig figyelembe kell venni az adott helyiség tulajdonságait, és ennek függvényében kell a villanyszerelőnek megválasztani a lámpatestek és szerelvények megfelelő IP védettséget.

Az IP védettség jelölése

Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány (és pl. 2013-as frissítése) írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg.

Az első számjegy a szilárd anyagok (pl: por), a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik jelszám (amennyiben van és szükséges) a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent.

I

(Ingress)

P

(Protection)

0-tól 6-ig védelem szilárd test (pl. por) behatolása ellen.

0-tól 8-ig

Védelem víz behatolása és vízbe merítés ellen.

 

Az alábbi táblázat az IP számokat foglalja össze:

Első számjegy:
Szilárd tárgyak elleni mechanikai védettség
Második számjegy:
Víz elleni védettség
0 Nincs védelem 0 Nincs védelem
1 Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett
(>50 mm)
1 Függőlegesen cseppenő víz ellen védett
(pl. kicsapódó víz)
2 Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett
(>12 mm)
2 Fröccsenő víz ellen védett
(függőlegestől max. 15 fokban)
3 Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett
(>2,5 mm)
3 Fröccsenő víz ellen védett
(függőlegestől max. 60 fokban)
4 Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett
(>1 mm)
4 Fröccsenő víz ellen védett minden irányból
(nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
5 Por ellen védett
(nem károsító mértékű behatolás megengedett)
5 Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból
(nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
6 Teljes mértékben védett por ellen 6 Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett
(rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
7 Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig
(0,15 – 1m között 30 percig)
8 Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig
(1m-nél mélyebben)

Az oldalunkon leggyakrabban előforduló minősítések

Minden egyes modellünk adatlapján feltüntetjük a védettség mértékét, így a fenti táblázat alapján el lehet dönteni, mit bír a készülék. Fontos azonban tudni, hogy ez minden esetben hideg vízre vonatkozik. A készülékek szigetelése hőre lágyuló anyaggal történik, ezért 30 foknál melegebb vízbe meríteni egyáltalán nem ajánlott, ahogy tengervízbe sem.

IP66
A napi rutinnal járó behatásoknak ellenáll, mint kézmosás, mosogatás (max 30 fokos vízhőmérsékletig), tehát a fröccsenő víznek, de vízbemerítés ellen már nem védett (zuhanyozni, fürdeni, víz alá meríteni egyáltalán nem ajánlott). Értelemszerűen, a sós vízre nem vonatkozik a vízállóság.

IP67
Rövid ideig, max 30 percig történő vízbemerítést bír a szigetelés, kimondottan úszáshoz nem ajánljuk, de minden további nélkül kibírja a napi rutinnal járó behatásokat, mint kézmosás, mosogatás (fröccsenő víz), vagy ha elkap egy kiadós, nyári felhőszakadás.

IP68
Teljesen vízálló, 1 méteres mélységig, és max 30 fokos vízhőmérsékletig. Bír mindent, amit az IP67-es és alkalmas úszásra. A hőre lágyuló szigetelés miatt nem ajánljuk azonban, hogy egy órányi napozás után csobbanj vele a Balatonba; mégis csak műszaki eszköz, a nagy hőmérsékletkülönbségek nem feltétlen tesznek jót neki.

5ATM
A készülék teljesen vízálló, bírja a terhelést 50 méteres vízmélységig, viszont rá is vonatkozik, hogy a tengervíz hatására felléphet korrózió, illetve a vízállóság elvesztése.